RADIOBUS

Greška
 • Can't create file /home/radiobus/public_html/images/thumbnails/images/VESTI/2020/korona-220x63.png. Change the permissions for folder /home/radiobus/public_html/images/thumbnails/images/VESTI/2020 to 777.
 • Can't create file /home/radiobus/public_html/images/thumbnails/images/VESTI/2014/Drustvo/Vodostaj-220x293.jpg. Change the permissions for folder /home/radiobus/public_html/images/thumbnails/images/VESTI/2014/Drustvo to 777.

koronaIz Opštinskog štaba za vanredne situacije u saradnji sa Vatrogasnim savezom obaveštavaju upravnike stambenih zgrada na teritoriji opštine Kovin da od danas mogu preuzimati novu količinu dezinfekcionog sredstva za zgrade u prostorijama Vatrogasnog doma – DVD-a u Kovinu.

Potrebno je da upravnici ponesu odgovarajuću ambalažu za preuzimanje po 10 litara dezinfekcione tečnosti po zgradi, dodaje se u obaveštenju. 

petak, 03 jul 2020 09:00
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

U proteklom periodu Specijalnoj bolnici za psijihatrijske bolesti Kovin (SBPB) dodeljena su značajna sredstva za nabavku medicinskih aparata za praćenje vitalnih funkcija i dijagnostiku pacijenata. Uređen je bolnički park, sređen letnjikovac, kao i kućica koja će služiti za izlaganje i prodaju unikatnih rukotvorina pacijenata ove ustanove.

Kovinska bolnica, preko Javnog konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravsto, dobila je 4.860.000 dinara za nabavku ultrazvučnog kolor dopler aparata i 5.280.000,00 dinara za nabavku 8 pacijent monitora za praćenje vitalnih funkcija sa centralnom stanicom, ukupno 10.140.000 dinara.   Direktorka SBPB, dr Jovanka Petrović navodi da 8 pacijent monitora prate vitalne funkcije na neuorloškom odeljenju (odeljenje za akutna zbrinjavanja neuroloških pacijenata), dok je drugi ultrazvučni aparat vrlo važan za dijagnostiku pacijenata.

,,Preko Javnog konkursa smo aplicirali i dobili značajna sredstva za pacijentske monitore, a u cilju uspešnijeg lečenja. Nov ultrazvučni kolor dopler aparat će služiti kao vrlo značajna metoda na neurologiji, u dijagnostici određenih bolesti, kao i za snimanje krvnih sudova vrata, glave, uz abdomena i perifernih krvnih sudova. Za praćenje vitalnih funkcija kod vitalno ugroženih pacijenata od neuroloških oboljenja, radi uspešnijeg lečenja, od izuzetnog značaja biće novi pacijent monitori“, obrazložila je dr Petrović. Ovi medicinski aparati nalaze se u radiološkom kabinetu, u kojem su pre dve godine dobili i novi rendgen aparat. Direktorka bolnice podseća da je prošle godine usavršena dijagnostika novim aparatima EMNG I EG.

,,EMNG aparatom dijagnostikuje se brzina provodljivosti kroz mišiće u nerve, radi dijagnostikovanja neuromišićnih bolesti. EG je uređaj kojim se meri električna aktivnost mozga“, objasnila je.

UREĐEN BOLNIČKI PARK, LETNJIKOVAC I IZLOŽBENI PROSTOR

Najlepši park, nekadašnje vojne kasarne, koji odiše stolatnim stablima i retkim vrstama drveća, biće uređen i oplemenjen novim sadnicama.

Na samom ulazu u ovu ustanovu restaurirana je stara kućica ,, Naši unikati“, a biće korišćena za izlaganje i prodaju pacijentovih eksponata. Oronula i zanemarena kućica, arhitektonskog stila i u lepom ambijentu, sada je renovirana. Namera je da ovaj prostor koriste pacijenti radno-okupacione terapije za prodaju svojih unikata.

,,Radno-okupaciona terapija je brend naše bolnice, jer smo mi jedna od najboljih bolnica u tom delu aktivnosti. Verujem da će ovaj uređen prostor još više motivisati naše pacijente da stvaraju, jer osim što ova vrsta terapije izvlači najbolje iz njih, pomaže im i u sticanju samopouzdanja i samopoštovanja“, navodi direktorka SPBP. Kao biser arhitekture, zaposleni posebno ističu letnjikovac koji je sada ofarban, ojačan i sređen za pacijente. Podsetimo, nekada su u letnjikovcu svirali i održavali koncerte vojni muzičari, a danas ovo mesto služi pacijentima za odmor i druženje.

,,Vratili smo sjaj i letnjikovcu koji koriste pacijenti za odmor, razgovor i pronalazak duševnog mira. Takođe, ovo mesto predodređeno je i za psihoterapijske grupe i terapijsku zajednicu pacijenata“, napomenula je direktorka ove ustanove.

BOLNICA IZBEGLA ULAZAK VIRUSA KORONA

Od početka proglašenja epidemije u kovinskoj bolnici se sprovode sve preventivne mere zaštite u cilju sprečavanja širenja zarazne infekcije COVID-19.

,,Od kada su nas iz ,,Batuta“ obavestili o virusu, mi neprestano primenjujemo maksimalnu zaštitu kako bi smo sačuvali pacijente, ali i zaposleno osoblje. Redukovali smo prijeme, ulazak, posete, izlazak pacijenata. Postavljena je dezobarijera na samom ulazu, napravljeno je trijažno odeljenje i blok. Merimo temperaturu, dezinfikujemo, svi nosimo zaštitnu opremu. Automobil i sanitet moraju biti dezinfikovani pre ulaska u bolnicu“, napominje dr Petrović.

Bolnica za sada odoleva virusu i u jeku najvećeg naleta ove infekcije uspela je da sačuva sve pacijente. Lekari i medinske sestre neprekidno čuvaju i štite svoje pacijente, s obzirom da veliki broj njih pripada ugroženim i osetljivim grupama.

Pandemija još uvek traje, a za nekih sedam dana očekuje se pik i povećanje broja obolelih. Dr Jovanka Petrović apeluje na sugrađane da budu odgovorni i disciplinovani.

,,Redovno pranje ruku, korišćenje maski i rukavica, održavanje socijalne distance, što manje kontakata. Samo zajedničkim snagama možemo sprečiti širenje infekcije i smanjiti broj obolelih, te tako zaštiti jedni druge, poručila je ona.

Fotografije možete pronaći na našoj fb stranici https://www.facebook.com/radiobuskovin/

četvrtak, 02 jul 2020 11:17
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

cloudsPretežno sunčano i veoma toplo za ovo doba godine očekuje nas do 4.jula, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ). Jutarnja temperatura imaće vrednosti u intervalu od 20ºC do 24ºC, a najviša dnevna od 30ºC do 34ºC. Kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su u popodnevnim ili večernjim časovima 03. jula, uz pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnijim padavinama.

U periodu od 4. do 15. jula prognozira se malo toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 22ºC do 26ºC), a najviša od 30ºC do 32 ºC.

U periodu od 4. do 9. jula, kao i oko 14. jula u drugoj polovini dana se predviđa kratkotrajna pojava kiše mestimično ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Do kraja jula ima izgleda da će se uspostaviti toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine. Srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka (od 24ºC do 28ºC, sredinom treće dekade jula i do 30ºc). Sredinom treće dekade jula i do 36ºC. Kiša mestimično ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom se prognoziraju oko 17., 22., 23., 29. i 30. jula, uz pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i intenzivnim padavinama. Prognozirana količina padavina biće malo iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period i imaće vrednosti u intervalu od 45 mm na severu do 60 mm na jugozapadu Vojvodine, od 50 mm do 70 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 85 mm, kažu iz RHMZ-a.

STANJE I ORIJENTACIONI HIDROLOŠKI IZGLEDI NA REKAMA U SRBIJI

VodostajVodostaj Dunava je u opadanju u domenu srednjih i srednje visokih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Dunava će biti u stagnaciji i manjem kolebanju. Manji porasti se očekuju tokom prve, kao i u drugoj polovini treće dekade jula.

Vodostaj Tise je u stagnaciji u domenu srednje visokih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Tise će tokom perioda biti u opadanju.

Vodostaj Save je u opadanju u domenu srednjih i srednje visokih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Save će uglavnom biti u manjem opadanju i stagnaciji. Porasti vodostaja se očekuju tokom prve i početkom druge dekade jula.

Vodostaj Drine sa pritokama je u stagnaciji u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Drine će uglavnom biti u manjem opadanju i stagnaciji. Porasti vodostaja se očekuju tokom prve i početkom druge dekade jula.

Vodostaj na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama je u opadanju u domenu srednje niskih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj će biti uglavnom u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja se očekuju tokom prve i početkom druge dekade jula.

sreda, 01 jul 2020 06:49
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

logo dz maliObaveštavaju se građani kovinske opštine koji se leče u Domu zdravlja Kovin, a koji imaju simptome Kovid 19 infekcije, da se jave u Ambulantu za respiratorne infekcije Doma zdravlja Kovin kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika. Radno vreme ambulante je svakog dana od 07h do 19h, navodi se u saopštenju lokalne zdravstvene ustanove. Nakon kompletne trijaže, ukoliko je potrebno dalje bolničko lečenje, lekari Doma zdravlja Kovin, pacijenta upućuju u ustanovu sledećeg nivoa zaštite, odnosno nadležne opšte bolnice u Pančevu. Kako bi se izbegle nepotrebne gužve, u Ambulantu za respiratorne infekcije treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome:

 • visoku temperaturu
 • učestali kašalj uz otežano disanje
 • gubitak čula ukusa i mirisa

Pacijenti sa respiratornim tegobama koji imaju lakšu kliničku sliku i imaju blage simptome bolesti, potrebno je da ostanu kući u samoizolaciji, uz uobičajeno lečenje lakih oblika respiratornih infekcija:

 • lakše kašaste hrane
 • unošenje vitamina
 • higijenski režim života.

Takođe, u samoizolaciju od 14 dana, treba da idu i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od Kovid 19 infekcije. Podsećamo građane da se, kao i do sada, ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi, uz poštovanje:

 • fizičke distance
 • nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru
 • kao i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene.
sreda, 01 jul 2020 05:58
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

akcijadavanjakrvimajCrveni krst Kovin u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizuje julsku akciju davanja krvi. Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana sutra u vremenskom periodu od 10h do 13h u prostorijama Crvenog krsta u Kovinu.

Budi nečiji heroj!

Daj krv!

utorak, 30 jun 2020 08:15
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

izložba pasa otkazanaNoćna izložba pasa svih rasa CAC 2020 otkazana je zbog porasta broja inficiranih virusom korona.

,,Zbog novonastale situacije u  vezi sa porastom broja obolelih od virusa COVID 19 Kinološki savez Republike Srbije otkazuje održavanje svih kinoloških manifestacija na teritoriji Republike Srbije do daljnjeg, navodi se u saopštenju Kinološkog saveza RS. Iz saveza mole kompletnu kinološku javnost da ima razumevanja i da se u ovakvim situacijama ponaša odgovorno prema sebi i drugima.

Podsetimo, ovogodišnja XI po redu noćna izložba pasa svih rasa, trebalo je da bude održana 18.jula na terenu pored fabrike hrane za kućne ljubimce "Premil“, ali je zbog porasta broja obolelih privremeno otkazana.

ponedeljak, 29 jun 2020 06:21
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

izložbapasa 2020Kinološko Društvo "Lovac" Kovin organizuje XI noćnu izložbu pasa svih rasa CAC 2020 u subotu 18.jula u Kovinu. Izložba će biti održana na terenu pored fabrike hrane za kućne ljubimce "Premil".  U sklopu ovogodišnje izložbe, biće održana i specijalka nemačkih oštrodlakih ptičara i francuskih buldoga. Cena prijave je 1000 dinara za domaće izlagače, a za strane 10 evra. Prijava je otvorena do 14.jula.

 Program izlozbe:

Uvodjenje pasa 19 - 20 h
Ocenjivanje pasa 20 h
Nakon završenog ocenjivanja počinje BEST IN SHOW

Uslovi prijavljivanja:
1. Svaki pas se posebno prijavljuje na prijavi
2. Upisnina za svakog psa je 1200 dinara
3. Za svakog narednog psa istog vlasnika iznosi 1000 dinara
4. Za domace rase cena prijave je 1000 dinara
5. Placanje na dan izložbe 1500 dinara
6. Strani izlagači 20 eura, mogu platiti i na dan izložbe

Uplata se vrši na račun KD "LOVAC" Kovin
200-2332900101855-31
Svrha uplate: Prijava za izložbu
Primalac: Kinološko Društvo "Lovac" Kovin

Jasno popunjenu prijavu za psa poslati zajedno sa uplatnicom na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Poslednji rok za prijavu je
14.07.2020. godine. u 20h.

064/25-999-59 (Aleksandar Stanojević)
065/24-61-635 (Emil Đorđević)

CAC 2020
SUDIJE:
Saša Ješić 1, 2, 3, 8
Branko Milenković 1, 2, 5, 6, 9, 10
Marija Munćan Radovanović 3, 4, 8, 9, 10
Siniša Danjko 1, 3, 5, 8
Emil Đorđević 7

Delegat Dr Mahmud Al Dagistani

U zavisnosti od broja prijavljenih pasa, organizator će angažovati potreban broj sudija i odrediti sudije po rasama pasa. Organizator zadržava pravo izmene sudija!

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

sreda, 24 jun 2020 10:54
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

Regata VojvodineJavno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ ove godine tradicionalno organizuje 12. po redu regatu duž 300 kilometara vojvođanskih kanala. Prijava je otvorena do 10.jula

Svi zaljubljenici u plovidbu moći će da uživaju u periodu od 14. do 23. avgusta u desetodnevnom krstarenju ravnicom. Prijave su u toku i trajaće do popune mesta, a najkasnije do 10. jula 2020. godine. Obrazac za prijavu može se preuzeti na sajtu www.vodevojvodine.com ili lično u JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 25, treći sprat, kancelarija broj 11, u periodu od 9 – 13 časova. Popunjenu i potpisanu prijavu i kopiju plovidbene dozvole potrebno je dostaviti lično, poštom ili skenirano elektronskim putem na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Za učešće u regati potrebno je imati registrovano plovilo. Podsećamo nautičare da je broj mesta u regati ograničen zbog organizacionih razloga. Više informacija o prijavi možete dobiti i putem telefona 021/48-81-409 ili 021/48-81-583.

Organizacijom regate, JVP „Vode Vojvodine“ želi da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu, nautički turizam, specifične kulturne sadržaje i aktivan odmor u Vojvodini. Regata je istovremeno i jedinstvena prilika da žitelji mesta na obalama reka i kanala aktivno učestvuju u ovom zanimljivom događaju, navodi se u saopštenju JVP ,, Vode Vojvodine“.

ponedeljak, 15 jun 2020 06:11
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

SKUPŠTINA CKK

Na jučerašnjoj sednici skupštine Crvenog krsta Kovin (CKK) usvojen je Izveštaj o radu Crvenog krsta Kovin u 2019.godini, plan i program rada, finansijski plan, kao i Izveštaj Nadzornog odbora Crvenog krsta. Usvojen je Zapisnik sa druge sednice, a članovima skupštine su predočene informacije o aktivnostima u vreme vanrednog stanja. Sednici je prisustvovao i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović koji je pohvalio rad CKK.

Na trećoj po redi sednici skupštine CKK okupio se manji broj članova, uz prisustvo generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije i njegov saradnika. Nakon usvajanja Zapisnika sa Druge sednice, sekretar opštinskog Crvenog krsta, Velinka Fara, obrazložila je Izveštaj o radu Crvenog krsta za period od 01.01.2019.do 31.12.2019.godine. Fara je napomenula da su u sklopu akcije Doma zdravlja Kovin i Crvenog krsta Kovin pod nazivom „Dani zdravlja“, održana predavanja i vršeni kompletni pregledi. Ukupno je

SKUPSTINA CRVENI KRSTobuhvaćeno 387 osoba. Govoreći o obuci za takmičarske ekipe u prvoj pomoći, u prethodnoj godini obučeno je oko 100 volontera. U okviru Programa narodnih kuhinja Crvenog krsta u Kovinu u 2019. godini pripremljeno je i distribuirano 114.840 kuvanih obroka. Pored toga u slučajevima prekidanja pripreme obroka (praznici, remont i sl.) podeljeno je 11.000 lanč paketa. Ovim programom obuhvaćeno je 161 porodica odnosno 440 lica.

 

crvenikrstskupstinaU prethodnoj godini angažovano je 12 geronto domaćica od kojih je 6 preko javnih radova i uslugom je obuhvaćeno 108 korisnika odnosno starije osobe kojima je pomoć neophodna. Velinka Fara istakla je značaj aktivnosti mladih, pa je tom prilikom spomenula Letnju školu mladih Crvenog krsta „Hajdučica 2019“ kao i teme koje su realizovane. Na sednici je bilo reči i o aktivnostima u okviru programa promocije humanih vrednosti, bezbednosti dece u saobraćaju, dečje nedelje, pripreme za delovanje u nesrećama. Kada je reč o programu ,,Ublažavanje rizika i posledica od elementarnih nepogoda“, u prethodnoj godini odžano je 119 radionica u 3 osnovne škole i plenarno predavanje, u saradnji sa DVD „Kovin“ sa vežbom evakuacije,a time je obuhvaćeno 452 učenika. Pored toga organizovane su i neke od dodatnih aktivnosti sa temama ovog program. Pomenuta je i služba traženja Prevencija trgovine ljudima, obeležavanje dana starijih, svetski dan protiv duvanskog dima, međunarodni dan borbe protiv gladi. Članovi skupštine usvojili su Plan i program rada Crvenog krsta Kovin za 2020.godinu, Finansijski plan Crvenog krsta za 2020.godinu, Izveštaj Nadzornog odbora Crvenog krsta Kovin, kao i informacije o aktivnostima za vreme vanrednog stanja- Covid 19. Tokom trajanja vanrednog stanja Crveni krst Kovin bio je institucija sa najvećim protokom osoba. Uprkos pojavi epidemiji, Crveni krst je realizovao redovne akcije dobrovoljnog davalaštva, uz poštovanje propisanih mera.

skupstina u crvenom krstu

,,Tokom trajanja vanrednog stanja, prikupljeno je ukupno 92 jedinice krvi tokom trajanja vanrednog stanja“, rekao je Milan Lupšić, volonter CKK. Nastavljena je redovna priprema 440 obroka dnevno. Zbog povećanog obima distribucije hrane, u istu su uključena dva vozila, dok ukupno četiri osobe dnevno utroši 22 radna sata. Oformljen je call centar za pomoć starijim sugrađanima, a volonteri su učestovali i u pakovanju i distribuciji paketa za penzionere. O radu Crvenog krsta u vreme vanrednog stanja pisali smo ranije, a možete pronaći na linku http://www.radiobus.rs/index.php/drustvo-menvest/item/15436-delovanje-crvenog-krsta-u-vanrednom-stanju

CRVENI KRST SKUPSTINA,,Crveni krst Kovin je sredina sa velikim srcem, sa puno rada, humanosti, volontera, rezultata i to ne samo u periodu ove epidemije, nego i ostalih godina. Zaista veliki broj aktivnosti, edukacija, programa, rad sa mladima i starijima. Bilo mi je zadovoljstvo prisustvovati na ovakvoj skupštini“, poručio je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije.

 

 

petak, 12 jun 2020 10:41
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

penzioneri na cardakuOpštinsko udruženje penzionera i lokalna samouprava organizovali su dvodnevni izlet na „Čardaku“. Ukupno je išlo oko 350 penzionera. Oba dana, 9.i 10.juna, održano je i takmičenje u pikadu.

Nakon više od dva meseca kućne izolacije, najstariji sugrađani okupili su se ove nedelje u ŠRC ,,Čardak“ i proveli dva lepa sportska dana u prirodi. Penzioneri su iskoristili sunčano vreme za šetnju stazom zdravlja, ali i za nadmetanje u pikadu.

,, Bili smo presrećni i prezadovoljni što se družimo posle duge pauze. Sportski dani prošli su nam u šetnji i takmičenju u pikadu. Imali smo priliku i da čujemo o znamenitostima Čardaka, te saznamo koliko vredi ovaj naš predeo. Zahvalni smo za sve što je učinjeno za nas tokom vanrednog stanja. Država i opština su pokazale veliku brigu za nas, a mi smo se trudili da budemo maksimalno disciplinovani i poštujemo mere i propise Vlade RS“, ispričala nam je Dragica Radmanović, predsednica Opštinskog udruženja penzionera.penzioneri na cardaku1

Prvog dana izleta okupilo se oko 250, a drugog oko 100 penzionera. Svih 9 mesnih organizacija Opštinskog udruženja uzelo je učešće u pikadu. Ekipa iz Skorenovca bila je najbolja u utorak, Pločičani su zauzeli drugo, a Bavaništanci treće mesto. Drugog dana takmičenja pobedili su penzioneri iz Deliblata. Mramorčani su bili drugi, dok je treće mesto pripalo Kovincima.

Opštinsko udruženje penzionera često organizuje izlete u cilju druženja i upoznavanja prirode širom Srbije. Osim brige o njihovom standardu, nabavci uglja i drva, organizuju i učestvuju na sportskim dešavanjima. U Južnom Banatu su neretko prvi u sportskim disciplinama kao što su pikado, bacanje lopte u koš, šutiranje na male golove. Dragica Radmanović napominje da se u proleće i jesen organizuju ovakva vrsta takmičenja, ali je zbog trenutne situacije ta vrsta okupljanja odložena.

petak, 12 jun 2020 07:48
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version