RADIOBUS

DR SRĐAN NENEKUkupno 1305 pacijenata testirano je do danas u lokalnoj kovid ambulanti. Besplatna masovna testiranja traju i dalje, a sutra će se testirati zaposleni u Gimnaziji i ekonomskoj školi ,,Branko Radičević“ Kovin. Od 1.juna bi trebalo da počnu ponovna zakazivanja za redovne preglede.

Pomoćnik direktorke Doma zdravlja Kovin, dr Srđan Nenek, izjavio je da je zaključno sa današnjim danom uzorkovano 1305 pacijenata. ,,To je ovu opštinu ogroman procenat, a sutra smo već na novom broju, jer će se testirati oko 20-ak zaposlenih u gimnaziji", kaže Dr Nenek. Najavio je da će od 1.juna polako početi rad internističkih sektora, specijalističke službe, a redovni pacijenti moćiće da zakažu preglede. Tom prilikom doktor moli za strpljenje, zbog velikog broja pregleda, telefonskih poziva.

U našoj opštini od početka izbijanja pandemije registrovano je ukupno 15 osoba pozitivnih na virus korona. ,, Među tih 15 osoba, bilo je i nekoliko zdravstvenih radnika koji su zaposleni u beogradskim ustanovama i koji su svakodnevno bili izloženi riziku. Mi smo uspeli da sačuvamo da virus ne uđe u naš zdravstveni sistem, a nismo ni imali veliki broj obolelih, kada pogledamo kako su prošle manje opštine“, ističe  Srđan Nenek, dr spec.urgentne medicine i načelnik hitne medicinske službe Dom zdravlja. Naglašava da se ceo zdravstveni sistem trudi da maksimalno odgovori svim zahtevima. Virus je još uvek prisutan, u manjoj meri, ali treba biti oprezan. U vreme vanrednog stanja u lokalnoj ambulanti dnevno je testirano oko 50-ak osoba, a jednog dana bilo je i oko 150. Procedura tesitranja na koronu vrši se uzimanjem brisa iz grla i ždrela. Od 22.maja omogućeno je testiranje na COVID-19 na lični zahtev građana. Test košta 6.000 rsd, a uplaćuje se na jedinstveni žiro-račun koji se može naći na covid19.rs, kao i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Zakazuje se elektronski, putem aplikacije Ministarstva zdravlja. U planu je i uvođenje brzih testova na antitela. Dr Nenek objašnjava da će na taj način moći da se utvrdi da li je neko preležao virus korona. ,, Imali smo priliku da vidimo da su neke neke osobe bile pozitivne, ali bez ikakvih simptoma, kao da je virus prošao kroz njih“, rekao je. Doktor se zahvalio svim kolegama, zaposlenima u Domu zdravlja, lokalnoj samoupravi, Opštinskom štabu, ali celom državnom sistemu, što su zajedničkim snagama doprineli i istrajali u borbi protiv kovida 19.

U POSLEDNJE 2 GODINE DOM ZDRAVLJA KOVIN DOBIO 3 SANITETSKA VOZILA

sanitetsko voziloUprkos krizi koja je zadesila čitavu zemlju, Pokrajinska Vlada uspela je da iz svog budžeta obezbedi 21 sanitetsko vozilo sa pratećom medicinskom opremom predstavnicima zdravstvenih usanova u AP Vojvodini. Za ovu namenu AP Vojvodina izdvojila je 100 miliona dinara.

,,Naš Dom zdravlja, u protekle 2 godine, dobio je 3 sanitetska vozila. To je veoma značajno za nas i pacijente, jer imamo mnogo dijaliznih pacijenta. Svako ovo vozilo pravi ogromnu kilometražu, za manje od 5 godina pređe oko 300.000 km. Da nismo dobili, morali bismo da izdvojimo oko 6-7 miliona dinara iz našeg budžeta“, objasnio je dr Nenek, načelnik hitne medicinske pomoći. Takođe, napomenuo je da veliki deo budžetskih sredstava za potrebe ove zdravstvene ustanove, obezbeđuje Opština Kovin koja je posebno bila na usluzi u vreme vanrednog stanja.

Hvala još jednom svima onima koji stajali na prvoj liniji odbrane i sačuvali nas! Hvala svim herojima, dobrovoljcima, koji su svakodnevno ugrožavali svoje živote kako bi nas zaštili! Hvala svim radnicima ostalih delatnosti koji su bili angažovani u vreme vanrednog stanja!

 

 

 

utorak, 26 maj 2020 11:30
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

downloadMinistarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za upis 1.060 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) i to za potrebe svih 27 policijskih uprava u Srbiji, na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 5. juna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upisaće u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici ukupno 1060 polaznika na stručno osposobljavanje za obavljanje poslova uniformisanog policijskog službenika na radnom mestu policajca (510 polaznika), saobraćajnog policajca (250 polaznika), graničnog policajca (300 polaznika).

Na području PU u Pančevu biće upisao 20 polaznika za radno mesto policajca za potrebe policijskih ispostava Pančevo, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo i Plandište - teritorija Policijske uprave u Pančevu. Jedan polaznik za radno mesto saobraćajnog policajca za potrebe Saobraćajne policijske ispostave Pančevo - teritorija Policijske uprave u Pančevu.

Kandidati za polaznike imaju mogućnost da se prilikom prijave na konkurs izjasne za koje radno mesto mesto žele da prođu stručno osposobljavanje. Uslovi konkursa, način prijave i sve dodatne informacije, kandidati mogu naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs i sajtu Centra za osnovnu policijsku obuku www.copo.edu.rs.

petak, 22 maj 2020 06:12
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

banka poštanska štedionicaDanas je počela isplata jednokratne pomoći države 100 evra za korisnike novčano-socijalne pomoći u Banci Poštanska štedionica. Novac će dobiti preko 150.000 korisnika socijalne pomoći.

Banka Poštanska štedionica omogućila je isplatu ove jednokratne pomoći putem jednokratnog punomoćja klijentima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac. Isplata jednokratne novčane pomoći ovlašćenom licu putem ovog punomoćja je moguća isključivo sa posebnih namenskih računa koje je Banka otvorila za uplatu ove jednokratne pomoći.

Radno vreme Poštanske štedionice produženo je samo danas do 18h u svih 185 ekspozitura i šaltera širom Srbije.

Isplata novčanih sredstava za korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, vrši se ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu, kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika. Autentičnost Punomoćja može se proveriti korišćenjem sredstava za komunikaciju (Banka može pozvati broj telefona vlasnika računa i proveriti ispravnost podataka), navodi se u saopštenju Banke Poštanska štedionica.

Na sajtu Centralne banke i Banke Poštanska štedionica, mogu se naći primeri ovlašćenja koje treba da sadrži ime i prezime, adresu, broj lične karte i računa primaoca pomoći, te podatke lica koje umesto korisnika dolazi na šalter da novac podigne. (http://www.posted.co.rs/dokumenta/Jednokratna_pomoc_100_eur.pdf)

Naslovna fotografija preuzeta iz arhive.

četvrtak, 21 maj 2020 08:11
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

p1e8p2hb771dhlu6rikm1s3r77s4Direktor JP ,,Kovinski komunalac“, Dragoslav Jeremić, najavio je za danas tri akcije koje će biti realizovane u našoj opštini: košenje putnih pojaseva između naseljenih mesta, izrada kanalizacione šahte u ul. Vuka Karadžića i nastavak izrade ogradnog zida na kovinskom groblju.

Jeremić je podsetio i na nedavnu sadnju cveća u centru grada. Javne zelene površine ukrašene su cvetovima kadifa, celosie (petlove kreste) i begonije. Direktor ,,Komunalca“ pozvao je sve građane da prošetaju i pogledaju kako je uređen trg kod fontane novim sadnicama. Kiša koja je padala ovih dana, neće mnogo uticati na cveće,naveo je Jeremić i najavio da će cvetne biljke biće posađene i u ostalim delovima grada.

Kako je ranije objavio opštinski sajt, akciju prolećnog uređenja novim sadnicama, posetila je Sanja Petrović, predsednica Privremenog organa opštine. Prilikom obilaska predsednica je poželela srećan rad i zahvailla se što iz godine u godinu sve bolje brinu o lepšem izgledu i čistoći grada, posebno šireg centra, gde se šeta, odmara i provodi slobodno vreme najveći broj sugrađana, ali i gosti kada dođu kod nas.sanja petrovic i dragoslav jeremic

U razgovoru sa direktorom potvrđeno je da će ekipa „Komunalca“ posaditi cveće i u drugim delovima grada gde je moguće ulepšati javne površine, pa će tako biti ispunjeno obećanje dato trgovcima koji rade u objektima pored autobuskog stajališta prema Bavaništu u Nemanjinoj ulici, pošto je nedavno prilaz kompletno preuređen i presvučen asfaltom. S obzirom da „Komunalac“ nema obavezu održavanja na toj lokaciji, prodavačice su rekle da će o tom cveću one na smenu brinuti, preneo je opštinski sajt.

četvrtak, 21 maj 2020 07:04
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

eurosSvi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u našoj zemlji, mogu od danas da se prijave za pomoći države od 100 evra i putem telefona. Call centar otvoren je u ponoć, a broj je 0800 101 100.

Prilikom podnošenja prijave građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć. U kontakt – centru će građani imati priliku da čuju automatski nasnimljen glas, kome će moći da ostave svoje podatke. Matični broj i broj lične karte građani mogu unositi koristeći brojeve telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster

Pomoć od 100 evra penzioneri i građani koji primaju socijalnu pomoć dobijaju po automatizmu i bez prijavljivanja. Vlada Srbije će im tu pomoć danas uplatiti. Iz Ministarstva finansija upozoravaju da sugrađani stariji od 65 godina, ako nisu primaoci penzija, moraju sami da se prijave, jer im novac neće leći automatski. Isto važi i za državljane koji su rođeni u Srbiji, imaju prebivalište u našoj zemlji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva.

Podsetimo, u sredu 13. maja počelo je prijavljivanje elektronskim putem, preko portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs. Do sada se prijavilo oko 3 miliona građana.

Isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra uređena je Uredbom o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima RS u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2, koja je dana 24. aprila 2020. godine usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, a istog dana stupila na snagu.

petak, 15 maj 2020 09:37
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

eurosSvi punoletni građani Srbije mogu od danas da se prijave online za pomoć države od 100 evra. Građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u našoj zemlji mogu da se prijave preko sajta Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs).

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da građani mogu preko sajta da se prijave za pomoć od 100 evra, a da će call centri biti otvoreni od petka 15.maja. Isplata za penzionere i građane koji primaju socijalnu pomoć počeće ovog petka. Ministar podseća da oni ne moraju da se prijavljuju, već će novac dobiti automatski. Prema njegovim rečima prijava će trajati do 5.juna, isplata novca ićiće sukcesicno, na svakih pet dana će se isplaćivati.

Kako su preneli pojedini mediji, danas je na internet adresi idp.trezor.gov.rs u 6h proradio sajt za onlajn prijavljivanje građana za ovu pomoć. Prilikom prijave građani će davati sledeće podatke - broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

sreda, 13 maj 2020 07:34
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

NSZ-latNacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) podseća korisnike svojih usluga da je sa ukidanjem vanrednog stanja dana 06.maja, a počev od 07.maja, prestao da važi poseban režim za računanje rokova u upravnim postupcima.

U skladu sa navedenim NSZ obaveštava:

1.         Stranke kojima je radni odnos prestao u periodu trajanja vanrednog stanja zahtev za novčanu naknadu mogu da podnesu u roku od 30 dana počev od 07.05.2020.

2.         Rokovi za podnošenje zahteva za novčanu naknadu koji su počeli da teku pre uvođenja vanrednog stanja, 15.03.2020. godine, prekinuti su i nisu tekli za vreme trajanja vanrednog stanja. Ovi rokovi nastavljaju da se računaju u preostalom delu počev od 07.05.2020. godine.

3.         Svi rokovi za donošenje odluka od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, a koji su istekli za vreme trajanja vanrednog stanja, produžavaju se za 30 dana počev od 07.05.2020.godine.

4.         Dozvole za rad strancima čije je važenje isteklo za vreme trajanja vanrednog stanja nastavile su da važe sve do isteka vanrednog stanja. Rok za podnošenje zahteva za njihovo produženje je 30 dana počev od 07.05.2020. godine.

utorak, 12 maj 2020 05:50
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

NSZ-latNakon završetka vanrednog stanja, Nacionalna služba za zapošljavanje prilagodila je svoj rad novonastalim okolnostima, kako bi na što efikasniji način izašla u susret korisnicima usluga.

Lica koja traže zaposlenje, od ponedeljka 11.maja 2020. godine, mogu elektronskim putem da:

Izvrše prvu prijavu na evidenciju;

Podnesu zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti;

Podnesu zahtev za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenosti;

Završe obuku „Put do uspešnog preduzetnika“.

Poslodavci imaju mogućnost da elektronskim putem:

Dostave prijave potrebe za zapošljavanjem;

Podnesu zahteve za učešće u programima aktivne politike zapošljavanja;

Podnesu zahtev za izdavanje mišljenja na Program rešavanja viška zaposlenih;

Podnesu zahtev za izdavanje dozvole za rad stranca.

Svi tražioci zaposlenja kojima je zakazano redovno javljanje u zakonski predviđenim rokovima biće obavešteni od strane zaposlenih u nadležnim filijalama NSZ o narednom zakazanom terminu za javljanje, elektronskim putem ili putem telefona. Neposredan prijem klijenata, obavljaće se isključivo u situacijama kada ne postoji mogućnost podnošenja zahteva elektronskim putem i u oblastima rada gde je neposredna komunikacija neophodna, i to uz obaveznu primenu i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.Informacije o radu Nacionalne službe za zapošljavanje dostupne su na sajtu nsz.gov.rs .

petak, 08 maj 2020 11:12
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

crvenikrstnaslovnaObeležavanje nedelje Crvenog krsta počinje danas i trajaće do 15.maja. Povodom rođendana ove svetske organizacije, sekretar i volonteri Crvenog krsta Kovin govorili su za naš radio o svom radu, iskustvima, stečenom znanju, ali i o realizovanim akitvnostima za vreme vanrednog stanja.

Volonteri Crvenog krsta dali su ogroman doprinos u borbi protiv pandemije koje nas je zadesila. Opštinski Crveni krst odazove se za svaku manifestaciju, takmičenje, a tako je bilo i ovih 50-ak dana u vanrednom stanju. Svojim nesebičnim zalaganjem i humanitarnim radom mnogo su pomogli lokalnoj zajednici, poštujući sve propisane mere zaštite.

,,Crveni krst Kovin je u ovom periodu, kao i većina organizacija, realizovao redovne svoje aktivnosti, uz povećane zaštite. U našoj kući se pripremalo 440 obroka za oko 150 korisnika, koji su podizali hranu na distributvnom mestu u Crvenom krstu. Za ostale korisnike, svakog dana smo nosili 70 obroka na 60 adresa. Šest gerontodomaćica svakodnevno je obilazilo 54 korisnika. Nismo imali problema prilikom poseta i distribucija, poštovali smo sve propisane mere, uz paketiredovnu dezinfekciju. Sredstva nam je obezbedio Opštinski štab, a nešto smo mi sami i kroz sistem Crvenog krsta. Po nalogu Opštinskog štaba kod nas je uspostavljen call centar za pomoć najstarijim sugrađanima pri kupovini namirnica i lekova. U vreme vanrednog stanja, najviše nas je brinula koncetracija velikog broja ljudi koji su dolazili kod nas i mi kod njih“, ispričala je Velinka Fara, sekretar Crvenog krsta Kovin. Podsetimo, na zahtev Vlade RS, volonteri su pomagali starijima oko podizanja penzija. Da bi sačuvali i zaštitili svoje najstarije sugrađane, dežurali su pored bankomata i dezinfikovali ih. Ove srede organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Od 31, njih 29 je spasilo nekome život, a pohvalno je što ima 8 novih davalaca. Naši volonteri skromnije će obeležite Svetski dan Crvenog krsta i polumeseca, uz podelu krofni građanima-dobrovoljcima u vreme vanrednog stanja.

,,Svim građanima, davaocima, volonterima čestitam na pruženoj i pokazanoj solidarnosti u ovom periodu. Posebno se zahvaljujemo davaocima koji su uprkos ovim okolnostima još jednom pokazali svoju humanost i donirali krv onima kojima je preko potrebna“, poručila je na kraju Velinka Fara.

VOLONTER MILAN LUPŠIĆ O RADU CRVENOG KRSTA

Milan Lupšić, dugogodišnji volonter, sebe je u Crvenom krstu pronašao u zdravstvenoj delatnosti. Prema njegovim rečima ljudi na različite načine dolaze u ovu organizaciju.,, S obzirom na profil posla, kao volonter najviše učestvujem u programu delovanja u nesrećama i promociji zdravlja i prevencija različitih bolesti. Pomoć drugima je nešto što nas sve prilvači. Davno smo počeli da koristimo rečenicu da ovaj Crveni krst definitivno od mladih volontera pravi perspektivne i odgovorne ljude. Snaga crvenog krsta ogleda se u tome što su njeni principi i kriterijumi i dalje visoki. Danas sve neke svoje aktivnosti i kreacije koje smo radili na lokalu možemo da prikažemo na teritoriji cele države, ali i šire. Ponosan sam što je iz našeg Crvenog krsta proistekao dobar deo pripručnika program prevencije trgovine ljudima koji se koristi i u Evropi“, kaže Lupšić. Uprkos promeni generacija, razvoju tehnologija, kreativnost volontera uvek ostaje.

VOLONTER STRAHINJA ĐORĐEVIĆ O LETNJIM ŠKOLAMA I SMANJENJU RIZIKA OD ELEMNTARNIH NEPOGODA

djordjevicStrahinja Đorđević je već 10 godina u Crvenom krstu, a svoje početke vezuje za program humanih vrednosti. ,,Program se sastoji od rada sa decom. Pravi volonerski duh može se videti u letnjim školama i kampovima. U tim kampovima prolazimo sve aktivnosti koje inače Crveni krst radi, prikazujemo ih mladima. Organizujemo sportske i dodatne aktivnosti, testove, zanimljive igre. Lepo je videti kako se mladi zalažu za nešto što im nije obavezno, ostvaruju prijateljstva, putuju, uče. Godine 2018.započeli smo zanimljiv program smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i nesreća. Kroz edukaciju, igre, testove, upoznajemo mlade kako da postupaju u nezgodnim situacijama“, objašnjava Đorđević. Dodaje: ,, Crveni krst profiliše mlade ljude, volontere, pomažete i sebi i drugima, stičete nova znanja, iskustva, poznanstva. Na primer meni je ovaj volonteriski rad pomagao i da odlučim na koji ću fakultet, baš zbog aktivnosti u kojima se bio uključen“.

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se obreo usred pobesnele bitke kod grada Solferino. Užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo video preobrazila ga je i promenila tok njegovog života. Motivisao je i organizovao ljude iz okolnih mesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno jecali, a došao je i do ideje da sve zemlje na svetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoč bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju.

Hvala 

petak, 08 maj 2020 10:18
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

ukinutovanrednostanjekovinSkupština Srbije ukinula je sinoć vanredno stanje koje je uvedeno 15.marta zbog epidemije virusa korona. Na snazi ostaju i dalje pojedine mere kako bi se smanjilo širenje infekcije Covid-19.

Ukidanjem vanrednog stanja prestaje da važi zabrana kretanja, pa je tako jutros u 5h završen poslednji policijski čas. Uprkos odluci, za najstarije ostaje i dalje preporuka da što više vremena provode u svom domu. Bioskopi i pozorišta neće raditi do 31.maja. Učenici će nastaviti da pohađaju online nastavu, dok će vrtići i dnevni boravak biti otvoreni 11.maja. Fakulteti će vrata otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali samo za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe. Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno okupljane 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Odlazak na velike porodične skupove kao što su svadbe, rođendani i krštenja nije preporučljiv bar do 15. juna. Od sutra 8.maja biće otvoreni tržni centri. Pravilo da nosimo maske i rukavice važi i za odlazak u ugostiteljske objekte koji su počeli sa radom početkom ove nedelje, kako za nas, tako i za zaposlene u kafićima, kafanama i restoranima. Takođe, fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Kontakte, poput zagrljaja i rukovanja, treba izbegavati do daljeg.centarkovina1

Štab za vanredne sitacije za teritoriju opštine Kovin na poslednjoj sednici doneo je narebu da Ustanova za sport Kovin, Sportski savez i TOOK nastave s radom. Uspostavljen je međumesni prevoz putnika, a od sutra i gradsko-prigradski prevoz putnika u skladu sa Instrukcijom o organizovanju javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti COVID-19. Biblioteka ,,Vuk Karadžić“ Kovin radi od sutra od 9h-12h. Galerija Centra za kulturu Kovin ponovo je otvorena, u izmenjenom terminu, od 11h do 16h. Predškolska ustanova „ Naša radost“ Kovin, počev od 11. maja počinje sa radom. Opštinski štab naredio je i OU Kovin da uspostavi od 11.maja puno radno vreme.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta saopštio da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije.  Odluka je doneta trojnim potpisom predsednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru. Inače, čak tri puta u poslednjih dvadesetak godina, upravo u martu su u Srbiji uvedena tri posebna stanja - jedno ratno i dva vanredna. Da podsetimo 24.marta 1999. god. Srbija je bila deo Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojoj je zbog NATO bombardovanja uvedeno ratno stanje. Godine 2003. 12.marta uvedeno je vanredno stanje zbog ubistva tadašenjeg predsednika Vlade Zorana Đinđića. Ove godine 15.mart ostaće upamćen zbog pandemije.

četvrtak, 07 maj 2020 06:51
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version