RADIOBUS

NSZ-latIz Nacionalne službe za zapošljavanje najavili su za sutra isplatu posebne novčane naknade. Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će u petak, 14. avgusta, izvršiti isplatu posebne novčane naknade za mesec jul 2020. godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih banaka, navodi se u saopštenju NSZ. 

četvrtak, 13 avgust 2020 11:56
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

Prskanje komaracaIz inspekcije za zaštitu životne sredine OU Kovin obaveštavaju da će ovlašćeno preduzeće Eko-Dez iz Beograda u nedelju, 09. avgusta, ukoliko se steknu neophodni meteo uslovi, uraditi još jedan tretman suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Kovin

Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca obaviće se iz vazduha preparatom KONDOR ULV (preparat na bazi lambdacihalotrina) u periodu od 19h, te se akcija blagovremeno najavljuje, radi informisanja udruženja pčelara i celokupnog stanovništva opštine Kovin.

petak, 07 avgust 2020 07:10
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

Lana Bulatović (29) ima 19 dijagnoza i potrebna joj je transplatacija bubrega i pankreasa koja se radi u inostranstvu. Ovih dana veliki broj Kovinaca angažovao se za pomoć njihove sugrađanke, a na društvenim mrežama kruže brojne humanitarne akcije organizovane u cilju prikupljanja sredstava za mladu devojku kojoj je neophodna naša pomoć.

Gordana Tomašević Jereminov, vlasnica knjižare ,,Prodavnica snova“ u Kovinu, organizovala je donaciju i kupovinu knjiga. Cena knjige iznosi jedan sms na račun Lane Bulatović. Svako ko je u mogućnosti može donirati knjigu, koja mu nije neophodna u kućnoj biblioteci, a te knjige će se zatim prodavati za 200 dinara, koliko iznosi i cena SMS poruke.

Ubrzo potom, slikarka Selma Stojanović pozvala je umetnike da se priključe humanitarnoj izložbi. Umetnička dela trenutno su izložena u lokalnom kafiću ,,Cafe bar 013“ (nekadašnja ,,Mašina“) i mogu se kupiti po ceni od 300 dinara ili više. Sav prikupljen prihod biće doniran za Lanino lečenje. (https://www.facebook.com/photo?fbid=1602388913263077&set=pcb.1602364069932228)

Na lep gest došao je i vlasnik body i fitness studio ,,Varis“ , Davor Olujić. Potrebno je otići u studio, uplatiti 2 sms poruke za Lanu i zakazati trening.( https://www.facebook.com/kovin.varis)

Pogođena pričom o Lani, Marija Stamenković odlučila je da organizuje humanitarnu aukciju-prodaja unikatne haljine, a početna cena je 120 evra. 

,,Haljina je šivena po meri i najzaslužnija je što sam se na svom rođendanu osećala tako čarobno. Sada zelim da tu čaroliju prenesem i na neku od vas, čarolija ce biti jos veća kada znate da ste nekome pomogli“, objavila je Stamenković na svom fb profilu. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100000584059805 )

Lana ima 19 dijagnoza i svaki dan je u bolnici. Sve je počelo kada je u devetoj godini dobila dijabetes. Nakon toga dobila je i jedno neurološko autoimuno obolenje, zbog kojeg je izgubila vid. Ni posle pet operacija vid ne može da se vrati jer je trajno oštećen očni živac. Bolesti se nadovezuju jedna na drugu, slabe bubrezi, javlja se teška anemija zbog koje je stalno na transfuzijama, visok krvni pritisak, slabi imunitet, oštećuje se štitna žlezda. Uvedena joj je hitna dijaliza, a jedina nada za njen oporavak je transplantacija pankreasa i bubrega, koja se radi samo u inostranstvu. Živi u mraku jer ne vidi ni svetlost, trpi jake bolove svakodnevno, teško podnosi hemodijalizu na koju sada ide tri puta nedeljno.

https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/645/lana-bulatovic

Ovim putem Vas pozivamo da se priključite akcijama, da šaljete sms 645 na 3030, kako bi našoj drugarici Lani bilo bolje! Budimo humani! Nečije malo, nekome znači mnogo! 

četvrtak, 06 avgust 2020 07:06
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

akcijadavanjakrvimajCrveni krst Kovin, u saradnji sa Zavodom za transufizuju krvi Vojvodine, organizuju redovno davalaštvo za ovaj mesec. Akcija davanja krvi biće održana 5.avgusta, od 10h do 13h, u prostorijama Crvenog krsta u Kovinu

Kriterijumi za davanje krvi nisu visoki. Potrebno je da imate od 18 do 65 godina, da se dobro osećate, zadovoljavate granične vrednosti hemoglobina, da imate više od 50 kg i da vremenski razmak između dva davanja krvi bude 4 meseca za žene, a 3 meseca za muškarce. Pre davanja krvi poželjno je doručkovati.

Spasi život!

Budi nečiji heroj!

ponedeljak, 03 avgust 2020 07:06
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

kovinvremeTokom prvih dvadeset dana avgusta očekuje se malo toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 22ºC do 27ºC). Jutarnja temperatura imaće vrednosti u intervalu od 17ºC do 21ºC, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 27ºC do 30ºC; početkom i krajem prve dekade, kao i početkom i krajem druge dekade avgusta i do 33ºC. Prolazna naoblačenja sa pljuskovima, grmljavinom i kratkotrajnim osveženjem očekuju se oko 04., 05., 10., 15. i 18. avgusta, pri čemu su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i intenzivnijim padavinama, obavestili su nas iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. 

Malo toplije, ali nestabilno vreme sa kišom ili lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, prognozira se do kraja avgusta. Srednja dnevna temperatura vazduha će i dalje biti malo iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 20ºC do 25ºC). Kiša mestimično ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom predviđaju se oko 21. i 22. kao i u periodu od 26. do 28. i 31. avgusta. Prognozirana količina padavina biće malo iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period i imaće vrednosti u intervalu od 25 mm na severu do 45 mm na jugozapadu Vojvodine, od 30 mm do 50 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 65 mm.

STANJE I ORIJENTACIONI HIDROLOŠKI IZGLEDI NA REKAMA U SRBIJI

Regata arhiva 1Vodostaj Dunava je u opadanju u domenu srednje niskih i srednjih vrednosti za ovo doba godine. Porasti vodostaja se očekuju krajem prve i početkom druge dekade, kao i u drugoj polovini treće dekade avgusta. Vodostaj Tise je u manjem opadanju u domenu srednjih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Tise će tokom perioda biti u stagnaciji i manjem kolebanju.

Vodostaj Save je u stagnaciji i manjem porastu u domenu srednje niskih i srednjih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Save će uglavnom biti u manjem opadanju i stagnaciji. Porasti vodostaja se očekuju krajem druge i tokom treće dekade avgusta.

Vodostaj Drine sa pritokama je u stagnaciji u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj Drine će uglavnom biti u manjem opadanju i stagnaciji. Porasti vodostaja se očekuju krajem druge i tokom treće dekade avgusta.

Vodostaj na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama je u manjem opadanju u domenu niskih i srednje niskih vrednosti za ovo doba godine. Vodostaj će biti uglavnom u stagnaciji i manjem kolebanju. Porasti vodostaja se očekuju sredinom prve dekade i tokom treće dekade avgusta.

ponedeljak, 03 avgust 2020 06:24
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

POSETA MINISTRAMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doniralo je juče putničko vozilo za potrebe Dnevnog boravka za lica sa smetnjama u razvoju u Kovinu. Ugovor o ustupanju na korišćenje vozila potpisali su Zoran Đorđević, ministar resornog ministarstva i Sanja Petrović, predsednica privremenog organa opštine Kovin.

Donacija je uručena ispred Palate Srbija u prisustvu ministra Đorđevića, pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljane Barošević, predsednice Privremenog organa opštine Kovin Sanje Petrović i direktorke Centra za socijalni rad Kovin Marije Šalipurović, preneo je RTV.

"Drago mi je što smo danas ispunili dato obećanje i za potrebe Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, obezbedili jedno putničko vozilo u kratkom roku, kako smo i obećali. Nastavićemo da razgovaramo o problemima na lokalu i da zajedničkim konkretnim činjenjem pružimo podršku ustanovama iz sistema socijalne zaštite za bolji život korisnika, saglasno potrebama”, kazao je Đorđević.

Predsednica privremenog organa izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost na donaciji. Prema njenim rečima ova pomoć će olakšati deci i njihovim roditeljima dolazak u boravak. Vozilo je namenjeno za sve potrebe Dnevnog boravka, a roditelji neće morati da brinu o troškovima.

Podsetimo, prilikom poslednje posete ministra Đorđevića Dnevnom boravku, predsednica je zamolila da se nabavi jedno vozilo za prevoz dece. U razgovoru sa opštinskim rukovodstvom, Đorđević je saznao koji su to problemi sa kojima se susreću korisnici usluga Centra za socijalni rad Kovin, odnosno Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju i u skladu sa tim obezbedio pomoć. U Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju svakodnevno boravi 24-oro mladih i dece, što doprinosi njihovoj socijalizaciji, a porodicama olakšava brigu o njima. Sa njima rade stručnjaci Centra za socijalni rad, pod nadzorom su defektologa i drugih stručnih lica, čime se doprinosi njihovom maksimalnom razvoju u skladu sa potencijalima, što će im omogućiti lakše snalaženje u okruženju.

Dodajmo i da je Dnevni boravak dobio još 175 m2 korisnog prostora za rad sa još dve grupe. Usluga će biti licencirana i proširena i na korisnike iz naseljenih mesta opštine izvan Kovina, za koje će biti obezbeđen prevoz. Proširenje ovog dnevnog boravka je deo opštinskog budžetskog paketa od 2018. godine, a za dodatni prostor iz izdvojeno je blizu 8 miliona dinara.

Fotografija je iz arhive radio BUS. 

 

 

petak, 31 jul 2020 10:20
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

marinaIz Turističke organizacije opštine Kovin obaveštavaju da će 4.avgusta biti obavljeno košenje trave oko pontona na Dunavcu. 

Povodom najavljene akcije, mole se vlasnici čamaca da izmeste svoja polovila, koja su privezana uz obalu prema restoranu ,,Čarda na Dunavcu“.

petak, 31 jul 2020 09:46
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

Prskanje komaracaIz inspekcije za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Kovin najavljuju treću ovosezonsku akciju prskanja komaraca, a u cilju blagovremenog informisanja udruženja pčelara i stanovništva svih naselja na teritoriji kovinske opštine.

Ukoliko se steknu neophodni meteo uslovi, u petak, 31. jula, između 19h i 20h, preduzeće Eko-Dez iz Beograda uradiće tretman suzbijanja komaraca.

Suzbijanje odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje na teritoriji svih MZ biće vršeno preparatom AQUA K-OTHRINE 20 EW (preparat na bazi deltametrina) na površini od 1500 hektara sa 11 ekipa.

utorak, 28 jul 2020 10:59
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

Kovinska slava obeležena je juče rezanjem slavskog kolača u galeriji Centra za kulturu Kovin.

Uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera, uoči Sabora svetog arhangela Gavrila, predstavnici prve i druge mesne zajednice obeležili su na skroman način gradsku slavu. U ime I i II MZ, Dragomir Mirković uputio je najiskrenije čestitke Kovincima.

,,Svim građanima Kovina čestitam slavu i želim sve najbolje. U ovim uslovima moramo poštovati odluke Kriznog štaba, Vlade RS i u skladu sa tim, u prisustvu 10 zvanica, sveštenik SPC Kovin obavio je čin svetog rezanja slavskog kolača, rekao je Mirković i tim povodom izrazio nadu da ćemo dogodine svi zajedno proslaviti kako dolikuje, uz mnoštvo raznovrsnih kulturnih programa.

Fotografije možete pronaći na linku https://www.facebook.com/radiobuskovin/

nedelja, 26 jul 2020 10:10
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

64941554 1111552795706659 3018043054696169472 nOvog vikenda sjatio bi se narod u centar Kovina, što iz samog grada, što iz drugih mesta. Gradski trg bio bi prenatrpan, a u bašti kafića mogli biste najverovatnije da sedite jedino ako imate rezervaciju. Ljubitelji đakonija stajali bi ispred štandova, neodlučni u kupovini. Bilo bi tu za svakoga po nešto: razne rukotvorine i suveniri kreativnih građana, preko slanih i slatkih poslastica. Nažalost, neće biti mirisa pljeskavica i preplitanja raznih zvukova, dok sa čašom piva čekate glavni koncert.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije kako u našoj opštini, tako i u ostalim delovima Srbije, svi masovni događaji su otkazani do daljnjeg. To znači nema ,,Starog Lale“ i Kovinske slave.

Manifestacija ,,Stari Lala“ bila bi obeležana, kako smo već navikli, u junu mesecu, ali su organizatori pomerili mesec dana kasnije, u nadi da će se kovid situacija poboljšati. Banatski program bi trajao tri dana, pa bi se podudarao sa gradskom slavom. Kakva bi to tek fešta bila...

Međutim, niti će Lala šetati sokakom, niti će dani Kovina biti proslavljeni kako dolikuje. Po KOVINSKA SLAVAtradiciji, uoči praznika Sabor Svetog Arhangela Gavrila, 25.jula, biće rezan samo slavski kolač u Centru za kulturu Kovin, u prisustvu nekolicine građana i sveštenstva, obavestili su nas iz I mesne zajednice.  

Dragi Kovinci, čestitamo vam predstojeću slavu, u nadi i želji da je 2021.godine proslavimo zajedno, po običaju, uz raznovrsne programe. 

Navikli smo već da nam svakodnevno govore da ostanemo kod kuće, budemo odgovorni, poštujemo propisane mere zaštite, izbegavamo okupljanja, a ono što vam mi preporučujemo da u ovoj kriznoj, korona situaciji, ostanete mentalno jaki i sačuvate prisebnost duha.

petak, 24 jul 2020 07:18
Objavljeno u DRUŠTVO
Napisao
Opširnije... 0

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version