RADIOBUS

SAOPŠTENjE O NAREDBI RADI PREVENCIJE AFRIČKE KUGE SVINjA

history-pigs02Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je 1. februara 2019. godine Naredbu o preduzimanju mera radi sprečavanja unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u Republiku Srbiju. U skladu sa tim, uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, naredba je na snazi zbog pogoršanja epizootiološke situacije po pitanju afričke kuge svinja u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, zbog čega je bilo neohodno nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije pored nadležnog ministarstva, kao i vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja AKS u Republici Srbiji. Donošenjem ove naredbe upotpunjene su i precizirane sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom, a sa ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti.

Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama, kao i opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima.

Ovom naredbom posebno je propisano sledeće:

1.            Radi sprečavanja unošenja Afričke kuge svinja u Republiku Srbiju, zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, tj za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola;

2.            Određena su dva područja i to područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama;

3.            Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja;

4.            U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Kompletan tekst naredbe možete pogledati na zvaničnom sajtu Uprave za veterinu, www.vet.minpolj.gov.rs , a sa merama i postupanjem u skladu sa naredbom upoznate su i sve mesne zajednice na teritoriji opštine, preko Službe za poljoprivredu Opštinske uprave Kovin, tel. 742-104, 742-114, lokal 127. Takođe, na veb stranici Uprave za veterinu mogu se preuzeti brošure namenjene lovcima, uzgajivačima, ali i svim drugim zainteresovanim građanima u vezi sa preventivnim delovanjem protiv opake zaraze kod svinja, a objavljen je i poseban priručnik za veterinare.  

Afrička kuga svinja - AKS je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči, ne postoji vakcina i dolazi do uginuća svih obolelih svinja, bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod i jedne svinje, sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version