RADIOBUS

NAJZNAČAJNIJE AKTIVNOSTI CRVENOG KRSTA KOVIN U 2019.

Sekretar Crvenog krsta Kovin Velinka Fara napominje da je 2019. godina bila u svetlu očuvanja standarda koji su sami sebi zacrtali. U ovoj godini trudili su se da predstave inovativne programe, ali i da primenjuju ono što su ranije zamislili, a to je iskustvena edukacija u svim oblastima delovanja Crvenog krsta Kovin.

Ono po čemu će se ova godina pamtiti u opštinskom Crvenom krstu, između ostalog je poražavajući broj opadanja dobrovoljnih davalaca krvi. Velinka Fara ističe da jedan od razlog može biti promena termina, odnosno transfuzloške službe. Takođe, veliki broj davalaca koji su činili ovu ciljnu grupu je odseljen. Za pohvalu je Mesna organizaciju Gaj, koja je najviše radila na davalaštvu, za razliku od Kovina, u tom mestu broj davalaca se povećao. Ona ja najavila da će se Crveni krst o ovom problemu pozabaviti u narednoj godini. ,,Za sledeću godinu u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, dogovorili smo se da promenimo termin akcije. Predložili smo da akcije dobrovoljno davanja krvi budu samostalne i ranije, a prva takva, promenjena akcija očekuje sugrađane već 8.januara u Crvenom krstu Kovin“, najavila je Velinka Fara.

Napomenula je da su tokom čitave godine organizovali edukacije u svim oblastima delovanja Crvenog krsta. Održana su predavanja o borbi protiv narkomanije, o dobrovoljnom davalaštvu, a sve u cilju proširenja znanja o Crvenom krstu. Predstavljen je program borbe protiv trgovine ljudima, koji će biti nastavljen i u budućnosti. Fara je najavila i trodnevne seminare za edukatore u u programu prevencije trgovine ljudima, na kojem će mlađi volonteri biti bolje upoznati i edukovani, kako bi u budućnosti mogli da svoje znanje prenesu omladini- kako ne ući u lanac trgovine. Prošlog vikenda održana je edukacija za 23 nove dece. ,, Mi se u našem Crvenom krstu trudimo da stimulišemo i nagrađujemo rad naših volontera, pa smo tako i 5.decembra a sa naše mlade snage priredili žurku i na taj način obeležili Dan volontera.

Ono čime se Crveni krst Kovin ponosi jeste i letnja škola, održana po 21.put. ,,Ova škola je jedan od načina da zadržimo naše volontere, da im pomognemo da se osamostale. Mnoge organizacije nemaju mogućnost da finansiraju iz sopstvenih sredstava, uglavnom su tu neki donatori, ali eto mi smo uspeli da ove godine održimo 21. po redu letnju školu za volontere“, rekla je Fara.

Izdvojila je i učešće volontera na državnom i pokrajinskom takmičenje u pružanju prve pomoći, a ove godine podmadak Crvenog krsta osvojio je 8.mesto na državnom takmičenju.

U toku su realizacije programa humanitarnih vrednosti u Gaju i ,,Zmajevoj“ školi, kao i distribucija hrane humanitarne pomoći dobijene od Pokrajinskog sekretarijata i od dobnih rezervi.

U susret praznicima, Velinka Fara poželela je građanima kovinske opštine najpre zdravlje! Da budemo solidarni, raspoloženi i da živimo u prijatnoj atmosferi, da možemo da dajemo i poklanjamo.

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version