RADIOBUS

POTPISANI UGOVORI ZA DODELU SEOSKIH DOMAĆINSTAVA U OKVIRU PROJEKTA- LSG 4 LAP – TRAJNA REŠENJA ZA INTERNO RASELJENA LICA POVRATNIKE KROZ PARTNERSTVO

U ponedeljak, 20. januara u Gradskoj upravi Grada Smedereva, a u okviru projekta LSG 4 LAP – Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo, potpisani su ugovori za dodelu seoskih domaćinstava sa okućnicom za 14 porodica,od toga 10 porodica interno raseljenih lica, a 4 porodice povratnika po Sporazumu o readmisiji. Iz EU obezbeđena su sredstva za 12 seoskih domaćinstava sa okućnicama, a za dodatna 2 sredstva obezbedio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Dodelom seoskih domaćinstva sa okućnicom, za ukupno 14 porodica, obezbeđeno je trajno stambeno rešenje, a korisnici će dobiti i po 1.500 eura u dinarskoj protivvrednosti za potrebe opremanja domaćinstva. Takođe, u narednom periodu biće potpisani ugovori i sa porodicama kojima će biti dodeljeni paketi građevinskog materijala i ekonomskog osnaživanja. Gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović, istakla je ulogu Grada Smedereva, kao partnera na projektu, koji je obezbedio i sredstva za predfinansiranje i pružio administrativnu podršku. Gradonačelnica je poželela porodicama koje su dobile seoska domaćinstva, da od nove 2020.god. počnu svoj život u vlastitim domaćinstvima, da se o njima brinu i žive u slozi. Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, g–din Ivan Gerginov, istakao je da su Smederevo i opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Kovin primili preko 10.000 izbeglih sa prostora bivše SFRJ, a 11.565 lica trenutno je u ovim opštinama evidentirano kao interno raseljeno. Ovako veliki broj ljudi u potrebi zahteva jako veliku predanost svih strana kako Komesarijata, lokalnih samouprava i civilnog duršva u cilju rešavanja njihovih potreba. Predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju (IDC), Igor Kojčić, predstavio je projekat i rezultate i zahvalio se svim partnerima i korisnicima na uspešnoj saradnji.

Projekat LSG 4 LAP - Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo realizuje udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju u saradnji sa Gradom Smederevom i opštinama Smederevska Palana, Velika Plana i Kovin. Projekat počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri jedinice lokalne samouprave. Za ukupno 50 porodica interno raseljenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 15 porodica kroz kupovinu seoskog domaćistva i mali grant za adaptaciju i opremanje domaćistva, a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova. U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa. Projekat finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Srbiji u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika” ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Više informacija o projektu možete pronaći na internet stranici www.idcserbia.org ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i broja telefona +381 11 3129992.

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version