RADIOBUS

144 GODINE OD OSNIVANJA CRVENOG KRSTA SRBIJE

Crveni krst Srbije obeležiće 6.febrara 144 godine svog osnivanja i međunarodnog priznanja u neprekidnom trajanju. Tom prilikom biće primljeni brojni volonteri i saradnici Crvenog krsta, značajni gosti iz ministarstava Vlade Republike Srbije, predstavnici MKCK, ambasada i institucija sa kojima organizacija Crvenog krsta ostvaruje saradnju, kao i generalni sekretar Republike Srpske. Ove godine biće obeženo i 90 godina od smrti akademika dr Vladana Đorđevića

            

KRATKO PODSEĆANJE NA ISTORIJAT CRVENOG KRSTA

Srpsko društvo Crvenog krsta osnovano je 6. februara 1876. godine u Beogradu na inicijativu dr Vladana Đorđevića. Prvi predsednik bio je mitropolit Mihajlo Jovanović.

Crveni krst Ove godine komemorativno obeležava i 90 godina od smrti akademika dr Vladana Đorđevića, rođenog u Beogradu 1844 a preminulog u Baden Badenu 1930. godine. Tim povodom, Srpska akdemija nauka i umetnosti je odlučila da će čitavu 2020. godinu posvetiti obeležavanju dela ove izuzetno značajne ličnosti Srbije u drugoj polovini 19 veka - humaniste, prvog školovanog srpskog hirurga, književnika i političara, učitelja kralja Milana.Prvi zadatak novoosnovanog društva bio je zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile u tadašnju Srbiju zbog hercegovačkog ustanka. U prvoj godini osnivanja, Srpsko Društvo Crvenog krsta okupilo je oko 2.000 članova i osnovalo 35 pododbora u zemlji. Iste godine, na inicijativu Srpskog Društva Crvenog krsta, Kneževina Srbija je potpisala Ženevsku konvenciju, a 11. juna iste godine Srpsko Društvo Crvenog krsta je postalo član velike porodice društava Crvenog krsta u svetu, dobivši priznanje od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Razvoj Društva bio je usmeren ka prikupljanju novčanih i materijalnih sredstava, organizovanju bolnica, obuci dobrovoljnih bolničarki, nabavci sanitetskog materijala, angažovanju lekara, posebno hirurga iz sveta, brizi o izbeglicama i dr.

Bez obzira na teške i uzastopne ratove, veliki broj ranjenika i teškoće kroz koje je prolazio narod na ovim prostorima, humana ideja Crvenog krsta se širila, tako da je 1885. godine Srpsko Društvo Crvenog krsta imalo 105 odbora. Srpsko Društvo Crvenog krsta izdejstvovalo je da Vrhovni komandant, Kralj Milan, dozvoli transport pomoći evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije za stanovništvo Bugarske, sa kojom je Srbija bila u ratu.

Kroz mrežu Crvenog krsta Srbije je, od početka devedesetih godina do 2004. godine distribuirano 650.000 tona humanitarne pomoći koja je dolazila od međunarodnih humanitarnih organizacija za potrebe najugroženijih kategorija stanovništva i to izbeglica, interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i socijalnih slučajeva. Krajem 2005. godine Skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o Crvenom krstu kojim su definisana javna ovlašćenja koje je država poverila Crvenom krstu, programi koji su u skladu sa misijom Crvenog krsta, kao i usluge koje može da pruža Crveni krst. Tokom 2006. godine Crveni krst Srbije je usvojio novi Statut, koji je usaglašen sa statutom Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

REALIZOVANE AKTIVNOSTI

U realizaciji svih aktivnosti Crvenog krsta u Republici Srbiji je učestvovalo 750 zaposlenih lica (stalno zaposlenih i zaposlenih na određeno vreme), 215 zaposlenih po drugim oblicima angažovanja, i više desetina hiljada volontera Crvenog krsta, svih uzrasta i profesija. Crveni krst Vojvodine, Crveni krst Kosova i Metohije i organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama u Srbiji, i u 2019.godini, realizovali su brojne aktivnosti u skladu sa svojim planovima rada i potrebama u svojim sredinama i u saradnji sa organima teritorijalne autonomije i jedinicama lokalnih samouprava.

Crveni krst Srbije i organizacije Crvenog krsta u njegovom sastavu realizovali su programe u deset osnovnih oblasti rada Crvenog krsta u Srbiji, a to su:

1.         Promocija i omasovljavanje dobrovoljnog davalaštva krvi

2.         Zdravstveno preventivna delatnost

3.         Prva pomoć i realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja

4.         Socijalna delatnost

5.         Podmladak i omladina

6.         Delovanje u nesrećama

7.         Služba traženja

8.         Širenje znanja o Crvenom krstu i međunarodnom humanitarnom pravu - Difuzija

9.         Međunarodna saradnja

10.      Organizacija i razvoj uključujući Održavanje funkcije minimuma distributivnog sistema i Razvoj poslovno finansijskog sistema

Pored brojnih aktivnosti, između ostalog, u oblasti prve pomoći, prošle godine, u organizacijama Crvenog krsta u gradovima i opštinama obučeno je oko 31,800 građana. Na aktivnostima iz oblasti prve pomoći, u mreži Crvenog krsta Srbije, bilo je angažovano oko 2,800 obučenih volontera različite uzrasne strukture. Najbrojniji među volonterima, čak 2,448 pripadaju kategoriji mladih do 30 godina. Godina 2019. završena je padom davalaštva za 6 %. Prikupljeno je 208.625 jedinica krvi ili 2,90% u odnosu na broj stanovnika. Iste godine realizovan je i opšti cilj Programa podrške starijim osobama: povećanje zdravstvene i socijalne sigurnosti starijih žena i muškaraca. Od početka sprovođenja programa borbe protiv trgovine ljudima, preventivnu poruku o opasnosti o merama zaštite od trgovine ljudima, primilo je više od 330, 000 dece i omladine ranjivih kategorija.

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version