RADIOBUS

NAŠ SUGRAĐANIN STIPENDISTA RUSKE VLADE

Dusan PopovicDušan Popović Lipovac, naš sugrađanin, izabran je kao jedan od 50 stipendista, iz celog sveta, ruske vlade za letnju školu 6. internacionalni festival pravoslavne horske muzike u Sant Peterburgu. Tim povodom on je danas gostovao u programu Radija Bus.
U periodu od 28. Juna do 20. Jula, odrzavao se 6. internacionalni festival pravoslavne horske muzike u Sant Peterburgu, u Rusiji. Tim povodom je ruska vlada raspisala konkurs o dodeli pedeset stipendija ljudima iz celog sveta kojim bi pokrila sve troškove dolaska i samog boravka na teritoriji Rusije. Ostali stipendisti bili su iz Grčke, Makedonije, Hrvatske, Rumunje, Poljske, Italije, Nemačke, Danske, Finske, Švedske, Argentine, USA, i iz udaljenih delova Rusije.


„Festival je koncipiran kao letnja škola gde se svakog dana išlo na dva predavanja od po sat i po i 2 horske probe od po dva sata, a dan bi se često zavrsavao koncertom u jednoj od sala u Peterburgu. Organizovano je nekoliko horskih grupa koje su uvežbavale po nekoliko koncerata tokom dvadeset dana boravka da bi konačno ti koncerti bili izvođeni u Peterburgu, Velikom Novgorodu kao i na svetom ostrvu Valaam gde se izvodila nedeljna liturgija u hramu. Osim same škole, učenici su posećivali nacionalne muzeje i galerije, imali prilike da vide finski zaliv u Peterhofu, kao i sve ostale institucije po kojima je poznat Peterburg“, rekao je Dušan Popović Lipovac. Iz Srbije je ukupno bilo 10 ljudi što je, nakon Rusije, bila zemlja sa najviše predstavnika. Osim učenika, Srbiju su reprezentovali i Divna Ljubojević, Nikola Pop Mihajlov sa svojim sastavom, kao i hor "Stefan Dečanski".
Dušan Popovic Lipovac, roden je 29.07.1990 u Beogradu. Osnove gitare dobio je u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu, u klasi Jelene Radojković. Školovanje nastavlja u klasi Zorana Anića u Srednjoj muzickoj školi „Dr. Vojislav Vučković“, u Beogradu. Za to vreme bio je redovni učesnik „Guitar Art“ i „Guitar Open“ festivala, pohađajući majstorske kurseve kod profesora kao što su: Svetislav Madžarević, Vladimir Gorbach, Goran Krivokapić, Vera Ogrizović, Gerard Abiton, Gerhard Reichenbach, Judicael Perroy... U toku srednje škole, beleži nastupe u zadužbini „Ilija M. Kolarac“, sali beogradske filharmonije, domu vojske, biblioteci grada Beograda...
2009. upisuje Akadmiju umetnosti u Novom Sadu u klasi Zorana Krajišnika. U toku studiranja, bio je aktivan ucesnik muzičke scene i to:
- Kao clan dueta AkademX, sa svojim kolegom Bojanom Krtinićem (klarinet) redovno je nastupao na svecanostima grada u organizaciji hotela „Park“, kao i u projektu popularizacije moderne klasicne muzike u manjim mestima u Vojvodini.
- Kao član flamenko sastava „La Familia“, beleži važnije nastupe na Flamenko fest-u u Beogradu 2011. godine, učešce na „Exit“ festivalu 2011. i 2013. godine, učešce na „Nishvill-e“ festivalu 2012. godine kao i veliki koncert u Studiju M, 2010. godine kojom je završena humanitarna akcija „Devojka koja voli život“.
- Kao član KUD-a „Svetozar Marković“ nastupa u Sinagogi kao i na kvalifikacionom takmičenju „Muzika slovenskih naroda“ gde osvaja 1. nagradu.
- Kao gost-clan „Klape Panon“, učestvuje na prvom međunarodnom festivalu klapa u Ljubljani 2013. godine gde u konkurenciji 15 klapa iz država bivše Jugoslavije osvaja 3. nagradu.
- 2012. godine počinje rad na aranžmanu koncerta „Espagnole“ u saradnji sa kompozitorom Geert Van Hoorick-om, uz čiju saglasnost izvodi isti kao svetsku premijeru u Novom Sadu 2013, što je ujedno bio i njegov diplomski rad.
U školskoj 2011-12. radi kao nastavnik gitare u muzičkoj školi „Novi Kneževac“ gde sa svojim učesnicima osvaja 5 nagrada na republičkim takmičenjima kao i nagradu škole na republičkom festivalu u Smederevu.
U školskoj 2012-2013. radi kao nastavnik gitare u muzickom centru „Cantabile“ u Novom Sadu.
U školskoj 2013-2014. radi kao profesor gitare, kamerne muzike, orkestra gitara i čitanja s lista u muzickoj školi „Kosta Manojlović“ u Smederevu. Sa svojim učenikom osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju. Takođe je i šef gitarskog odseka.
2014. upisuje master studije istraživacke muzike u Mursiji, Španija.

1 komentar

  • Хаџи Далибор Обућина

    Свака част мајсторе...капа доле...Слава Богу

    Prijavi Хаџи Далибор Обућина utorak, 29 jul 2014 18:09 Link komentara

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version