RADIOBUS

ROMAN HAKEN IZ EVROPSKOG EKONOMSKOG I SOCIJALNOG KOMITETA, POSETIO GIMNAZIJALCE

DOČEKGimnaziju i ekonomsku školu ,,Branko Radičević“ Kovin, posetio je prošle nedelje, Roman Haken, član ekonomskog i socijalnog evropskog komiteta. Cilj njegove posete je upoznavanje i pripremanje učenika sa predstojećim događajem Your Europe,Your Say!“ (Tvoja Evropa, Tvoj Glas) koji će se održati 21. i 22. marta u Briselu.

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) izabrao je kovinsku školu za učešće na pomenutom događaju kako bi razgovarali o svojim stavovima, nadama i očekivanjima u vezi sa predstojećim evropskim izborima. Oni će dati tri predloga koji sadrže najvažnije prioritete svoje generacije za rešavanje problema Evropskog parlamenta. Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) će osigurati da glas mladih dopre do kreatora zakona.

,,Veoma sam ponosna što je upravo naša škola izabrana i nadam se da će naša deca pokazati ROMAN HAKENlepo i zavidno znanje o EU i na najbolji mogući način predstaviti našu školu, opštinu, a samim tim i Srbiju“, rekla je uzbuđeno direktorka škole Živka Černoh. Od učesnika očekuje se da na predstojećoj debati daju predloge i ideje na koji način vide budućnost EU, razvoj demokratije i politička angažovanja van okvira političkih partija. Ideja je da tri najbolja predloga uđu u agendu EU i da to postane deo zakonodavnog okvira EU. S obzirom na temu debate, iz škole ićiće i profesorka sociologije i građanskog vaspitanja Jelena Đerić, u pratnji učenika III godine koji najbolje govore engleski jezik (Teodora Todorović, Branko Matić i Flora Ljikaj). Živka Černoh izraila je nadu da ukoliko ovi đaci budu bili najbolji, postoji mogućnost da opet dobiju šansu da učestvuju u programu koji će organizovati Evropska unija. Učenici Gimnazije i ekonomske škole veoma su uzbuđeni zbog odlaska u Brisel, već su počeli da se pripremaju, ali kako kažu, još uvek ih očekuje mnogo rada. Svakako, navode da se unapred raduju novim saznanjima, iskustvima i druženju sa ostalim drugarima.

Hakena je pored direktorke i đaka dočekao i predsednik SO Kovin, Zoran Bradanji koji je upoznao gosta sa političkim sistemom naše lokalne samouprave.

UČENICIVelika čast pripala je lokalnoj školi s obzirom da su 33 škole odabrane da učestvuju u ovoj inicijativi – po jedna škola iz svake od 28 zemalja članica EU i iz pet zemalja kandidata (Albanija, BJR Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Učenici od 16 do 18 godina iz srednjih škola širom Evrope stići će u Brisel u martu kako bi podelili svoje stavove i ideje o evropskim izborima 2019. i radili zajedno na "# YEYSturns10: Vote for the future: Glasajte za budućnost! Razgovaraće zajedno o mogućnostima i potencijalnim rizicima, i nuditi svoja rešenja za trenutne izazove. Očekuje se da će evropski izbori 2019. godine biti posebno izazovni u kontekstu nagomilanog evroskepticizma, a EESC želi da podigne svest mladih u cilju povećanja odziva na izbor.

Ostavi komentar

Komentare koji sadrže govor mržnje*, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.

* Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Radika BUS. Ipak po postojećem Zakonu o javnom informisanju d.o.o BUS odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim veb adresama pa će se tako i odnositi prema komentarima čitalaca.

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version