RADIOBUS

braca

,,DANI VINA“ OVE SUBOTE U DELIBLATU

četvrtak, 27 februar 2020 12:18 Objavljeno u DRUŠTVO

dani vinaEkološko udruženje seoskog turizma „Deliblato oaza“ organuzje 29.februara 10. manifestaciju ,,Dani vina“. Jubilej će biti proslavljen u prostorijama Gornje škole u Deliblatu.

Tradiocionalna manifestacija ,,Dani vina“ je takmičarskog karaktera, a uzimanje uzoraka trajaće do 12h do 15h.  Од 15h до 17h žiri će ocenjivati prispele uzorke. Skup gostiju i takmičara, proglašenje pobednika, a sve to uz večeru i zabavu, planirano je oko 18h. Večera je 850 din., a doplata je samo za učesnike koji su platili kotizaciju. Za više informacija možete pozvati: 064/8114891; 062/366784.

KNJIŽEVNO VEČE SA UROŠEM TIMIĆEM

četvrtak, 30 januar 2020 12:13 Objavljeno u DRUŠTVO

U biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin sinoć je održano književno veče sa Urošem Timićem. Čitalačkoj publici su predstavljena tri romana: ,,Osmi život“, ,,Četrdeset dana“ i ,,Reptil“.

Uroš Timić je rođen u Smederevu 1991. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu, na katedri za bibliotekarstvo i informatiku. Trenutno je zaposlen kao bibliotekar u Narodnoj biblioteci Smederevo. Do sada ima tri objavljena romana i više objavljenih i nagrađivanih kraćih priča. Prvi roman “Osmi život” jedan je od tri pobednička romana književnog konkursa “Literarni Onlajn Inkubator”. Objavio je romane “Četrdeset dana” i “Reptil”. Priče su mu objavljivane u Književnim novinama i časopisima “Umetnički horizonti”, “Književni pregled”, “Mons Aureus”, “Istok”, “Bdenje” itd. Jedan je od autora zbirki priča “Čuvari zlatnog runa 2” i “Krik 2“. Osnivač je Bloger festa, festivala namenjenog promociji bloga kao pisane reči. Član je Udruženja književnika Srbije.

OBELEŽEN SVETI SAVA U VRTIĆU

četvrtak, 30 januar 2020 11:54 Objavljeno u DRUŠTVO

Sveti Sava,školska slava, obeležen je 27.januara u svim školama i kovinskom vrtiću, uz predstave, priredbe, recitacije i tradiconalnom podelom pereca.

Predškolci i vaspitačice iz PU ,,Naša radost” Kovin, u znak sećanja na našeg prvog arhiepiskopa, priredili su prigodan program. Održan je govor o Svetom Savi, čin rezanja slavskog kolača, a potom je otpevana i svetosavska himna. Recitacijama, horom i igrama prikazani su život i delo prvog srpskog prosvetitelja.

Na početku svečanosti, goste je pozdravila direktorka predškolske ustanove, Aleksandra Alavanja, a po završetku programa deca su poslužena perecama i slavskim žitom.

NAJUSPEŠNIJI SPORTISTI OPŠTINE KOVIN U 2019.

utorak, 28 januar 2020 09:27 Objavljeno u SPORT

 

Fudbaleru ,,Radničkog” kluba, Darku Simiću, pripao je epitet sportista godine. Trener godine je Goran Rakočević (OK ,,Bavanište” Bavanište), a njegova ekipa proglašena je najbolju u 2019.godini. Nagradu za sportskog radnika dobio je Srđan Rajković (OK ,,Bavanište” Bavanište). Specijalni gost bio je legendarni golman Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović.

 Sportski Savez opštine Kovin (SSOK) organizovao je 25.januara 43.po redu prograšenje najuspešnijih u sportu u 2019.god. Predsednik SSOK, Saša Đorđević, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima, u nadi da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti. U svom obraćanju, istakao je da je naša opština među 5 u Srbiji po procentu ulaganja u sport iz budžeta. Između ostalog, najavio je veće i intezivnije uključivanje u sport penzionere i lica sa smetnjama u razvoju.

,,Uvek je čast i zadovoljstvo prisustvovati priredbama koje šire sportski duh, podstiču fer plej I izmamljuju naše osmehe I aplauze”, rekla je predsednica opštine, Sanja Petrović. Lokalna samouprava nastaviće da ulaže u svoje sportiste i klubove. Predsednica je podsetila na izgrađenu salu za male sportove, objekat Ustanove za sport, kao i na preuređunu sportsku infrastrukturu u svim naseljenim mestima. ,,Posetili su nas najviši državni funkcioneri iz oblasti sporta i nadam se da će nastaviti da nas podržavaju u svim drugim započetim projektima koje planiramo u budućnosti”, napomenula je Petrović.

Specijalne nagrade dodeljene su i Stevanu Diki Stojanoviću i Marjanu Rniću.,,Ovo što sada radite, ulažete u sport, u preventivu, u bolje sutra. Nagradu koju sam dobio za mene ima veliki značaj. Nikada niko nije postao svetac u svom mestu. Mladim sportistima bih poručio da i ako vas životni put odvede negde drugde, nikada nemojte zaboraviti odakle potičete, gde ste načinili prve korake”, izjavio je nekadašnji fudbaler Radničkog kluba, Marjan Rnić. U pauzama, za sve goste organizovan je kulturno-umetnički program. U nastavku pogledajte nagrađene sportiste:

PERSPEKTIVNI SPORTISTA GODINE:

 Karate klub „Radnički“ Kovin – Strahinja Đorđević

 -ŽKK „Kovin“ Kovin – Ema Rvović

 -FK „Radnički“ Kovin – Aleksa Rnić

 -OK „Radnički“ Kovin – Kristina Marinković

 -KK „Radnički“ Kovin – Uroš Pušonjić

 -FK „Bsk“ Bavanište – Uroš Petrović

 -MRK „Radnički“ Kovin – Nemanja Jaredić

 -ŽFK „Nova Kolonija“ – Marina Kuzmanović

 

PERSPEKTIVNA EKIPA GODINE:

 OK „Bavanište“ Bavanište – Pioniri

 KK „Radnički“ Kovin – Pioniri

 OK „Radnički“ Kovin – Pionirke

 SPORTISTA GODINE

 FK „Radnički“ Kovin – Darko Simić

EKIPA GODINE: 

OK ,,Bavanište" Bavanište

TRENER GODINE

OK „Bavanište“ Bavanište – Goran  Rakočević

SPORTSKI RADNIK

OK „Bavanište“ Bavanište – Srđan Rajković

SPECIJALNE NAGRADE:

-OK „Bavanište“ Bavanište – Milan Kanački
-FK „Radnički“ Kovin – Marjan Rnić
-FK „Omladinac“ Deliblato
-FK „Sparta“ Kovin – Generacija 2009 – za postignute rezultate
-Karate klub „Radniči“ Kovin – Nikola Caran
-ŽFK „Nova Kolonija“ Ženska ekipa – za razvoj i dobrinos sporta
-STK „Doža“ Skorenovac – Dubl Anita Dobo i Glorija Đerđ
-FK „Radnički“ – Luka Rnić
-Stevan Dika Stojanović
-Ivica Jovčić

ŠKOLSKI SPORT: -OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kovin i profesor Ivan Lukić za postignut rezultat u košarci
-Milica Stanković i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ za plasman na državno
-Selena Đorđević i Gimnazija i Ekonomska škola „Branko Radičević“ Kovin

ZABORAVLjENI ASOVI: -MRK „Radnički“ Kovin – Đorđe Todorović
-OFK „Nova Kolonija“ Kovin – Jovan Đukić-Abaz
EKIPA ZA SEĆANjE: -Karate klub „Radnički“ Kovin – Prva generacija
ŽIVOTNO DELO: -Sava Rezač

SPORTSKE NADE: 56 na spisku

• Fk „Radnički“ Kovin – Aleksa Radoman, Mihajlo Romanov, Teodor Milošević, Dušan Dragić, Stefan Đerić, Andrej Ilić, Pejović Mateja
• Šah klub „Bavanište“ Bavanište – Vasilije Lazarević
• Fk „Omladinac“ Deliblato – Luka Tajdić, Vladimir Pejčinović
• Fk „Partizan“ Gaj - Stefan Nikodijević, Mihajlo Ađimov
• Šah klub „Radnički“ Kovin – Milica Petković
• Žkk „Kovin“ Kovin – Anđela Marković, Jovana Kocić, Hana Obućina, Jovana Vukosavljević, Dunja Dragić, Teodora Birtašević
• Žfk „Nova Kolonija“ Kovin – Anđela Sofronijević, Anita Nedeljkov
• Fk „Bsk“ Bavanište – Bogdan Šljivovački, Dušan Zojkić, Luka Žuržinov, Ognjen Stošić
• Ok „Bavanište“ Bavanište – Veljko Kostić, Lav Trifunov, Filip Trifunov, Iva Đirić, Nina Ilijašević, Isidora Štetić
• Stk „Doža“ Skorenovac – Albert Pap
• Kk „Radnički“ Kovin – Luka Jereminov, Đorđe Kovačević, Andrej Lazarov, Ognjen Stojanović
• Fk „Borac“ Pločica – Lazar Krstić, Zoran Stanisavljević
• Ok „Radnički“ Kovin – Andrijana Makarić, Jana Šalipur, Sofija Carić, Sanja Pešić, Hana Zakić
• Fk „Proleter“ Mramorak – Vukašin Nestorović, Jovan Stojić
• OK „Budućnost“ Gaj – Igor Hoc, Bojana Dorka
• Karate klub „Radnički“ Kovin – Slađana Muratović, Dušan Ilić, Maša Bogdan, Bojana Kiferov, Teodor Milošević, Andrija Mirčov, Mihajlo Vračarić, Sofija Đorđević, Strahinja Vajić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

USKORO NOVA FABRIKA U KOVINU

ponedeljak, 27 januar 2020 10:14 Objavljeno u DRUŠTVO

U zgradi Opštine Kovin, 24.januara, potpisan je Memorandum o saradnji između lokalne samouprave, koju predstavlja predsednica opštine, Sanja Petrović i kompanije ,,Mel tekstil", koju predstavlja direktor Sulejman Erdogan.

Dokument je zapravo predugovor sa investitorom iz Turske, čiji je dolazak u Kovin, podsećamo, najavila predsednica Vlade RS, Ana Brnabić, krajem prošle godine, prilikom otvaranja proširenog dela puta Kovin- Deliblato. Ovim memorandumom, Opština Kovin se obavezuje da investitoru izda poslovni prostor nekadašnje fabrike ,,Beko“ u Kovinu ,a zakupac se obavezuje da do kraja ove godine obuči i zaposli najmanje 100 radnika, a 200 radnika do 2022.godine. Opština Kovin saglasna je da pruži pomoć prilikom odabira i obuke radnika, kao i da s tim u vezi sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje RS.

,,Memorandum koji je potpisan definisan je tako da su u njemu ustanovljene obaveze naše opštine. Lokalna samouprava se obavezala, da će odmah po sticanju prava vlasništva, investitotru izdati u zakup poslovni prostor, da ćemo ga rekonstruisati i maksimalno sarađivati. Investitor se obavezuje da će fabriku registrovati u Kovinu i ove godine zaposliti 100 radnika, a u naredne godine još 200 radnika. Vlada RS će nam maksimalno pomoći da postanemo vlasnici nekadašnje fabrike „Beko“ , poslovnog prostora i zemljišta, kako bismo ubrzo krenuli u rekonstrukciju istog, a sve u skladu sa potrebama samog investitora“, izjavila je Sanja Petrović, predsednica Kovinske opštine.

Prema rečima Erdogana prednost Srbije kao nove pozicije za njihovu fabriku jeste logistika: ,,Bliža nam je Evropa, lakše je da tu transportujemo i brže plasiramo Evropu“, rekao je Erdogan.

Memorandumom se definišu aktivnosti koje će biti preduzete sa obe strane u cilju početka rada pogona Istanbulskog „Mel tekstila“ u tekućoj godini (na lokaciji nekadašnje fabrike Beko-Mladost). Planira se da Opština Kovin izda u zakup (na 10 godina, sa mogućnošću produžetka ugovora) oko 3.700 m2 poslovnog prostora nekadašnje fabrike „Beko“ u Kovinu i 2 hektara i 56 ari zemljišta na pripadajućem placu.

,,Posle sada već nakoliko investitora koji su došli u Opštinu Kovin od 2015.godine, ovo je još jedan koji zapravo znači život i ostanak ovde", zaključila je predsednica opštine.

Predsednica Vlade RS, Ana Brnabić je obišla, 21.decembra, rekontruisani deo puta Kovin-Deliblato. Tom prilikom najavila je i dolazak turske kompanije "Melteks" koja se bavi šivenjem platna za auto-sedišta. Završeni su pregovori sa investitirom iz Istanbula koji će sledeće godine svoju proizvodnju preseliti u Kovin, što će omogućiti zapošljavanje novih 300 radnika.

Proširena deonica državnog puta II reda Kovin-Deliblato, dugačka 9,1km, značajno će doprineti bezbednijem prometu saobraćaja. Obnovu ovog regionalnog puta finansiralo je JP ,,Putevi Srbije“, a investicija je vredna oko 168 miliona dinara. Na otvaranju, predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović, podsetila je na dosadašnje urađene puteve i najavila rekonstrukciju puta Deliblato-Mramorak. Lokalna vlast, radi poboljšanja putne infastrukture i lakše saobraćajne komunikacije, uložila je 10 miliona dinara. "Izuzetno nam je važan ravnomerni razvoj svih naših naseljenih mesta u opštini i zato ih povezujemo kvalitetnim putevima. Ideja vodilja nam je ravnomerni razvoj opštine, kao i da nam građani budu zadovoljni što imaju adekvatne uslove za život“, poručila je predsednica opštine.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, poručila je da su važni auto-putevi i brze saobraćajnice, ali i lokalni i regionalni putevi. Podvukla je da ne postoje građani i opštine prvog i drugog reda, cilj je da se nijedan stanovnik, grad, opština, ne zapostave. Brnabić je, između ostalog, najavila i rekonstrukciju puta Deliblato-Mramorak. Ponovila je da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stalno podseća da ne zaboravi Banat. Predsednica Vlade izjavila je da će 28.decembra, građanima biti predstavljen strateški, investicioni plan ,,Srbija 2025“. Zahvaljujući tom planu građani će moći da vide šta sve ova vlast planira da uradi, ali i da saznaju koliko je značajnih sredstava izdvojeno za regionalne i lokalne puteve. U ime domaćina, goste su pozdravili, svojom igrom ,,Banat“, članovi KUD ,,Paja Marganović“ iz Deliblata.

NAJZNAČAJNIJE AKTIVNOSTI CRVENOG KRSTA KOVIN U 2019.

petak, 20 decembar 2019 11:57 Objavljeno u DRUŠTVO

Sekretar Crvenog krsta Kovin Velinka Fara napominje da je 2019. godina bila u svetlu očuvanja standarda koji su sami sebi zacrtali. U ovoj godini trudili su se da predstave inovativne programe, ali i da primenjuju ono što su ranije zamislili, a to je iskustvena edukacija u svim oblastima delovanja Crvenog krsta Kovin.

Ono po čemu će se ova godina pamtiti u opštinskom Crvenom krstu, između ostalog je poražavajući broj opadanja dobrovoljnih davalaca krvi. Velinka Fara ističe da jedan od razlog može biti promena termina, odnosno transfuzloške službe. Takođe, veliki broj davalaca koji su činili ovu ciljnu grupu je odseljen. Za pohvalu je Mesna organizaciju Gaj, koja je najviše radila na davalaštvu, za razliku od Kovina, u tom mestu broj davalaca se povećao. Ona ja najavila da će se Crveni krst o ovom problemu pozabaviti u narednoj godini. ,,Za sledeću godinu u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, dogovorili smo se da promenimo termin akcije. Predložili smo da akcije dobrovoljno davanja krvi budu samostalne i ranije, a prva takva, promenjena akcija očekuje sugrađane već 8.januara u Crvenom krstu Kovin“, najavila je Velinka Fara.

Napomenula je da su tokom čitave godine organizovali edukacije u svim oblastima delovanja Crvenog krsta. Održana su predavanja o borbi protiv narkomanije, o dobrovoljnom davalaštvu, a sve u cilju proširenja znanja o Crvenom krstu. Predstavljen je program borbe protiv trgovine ljudima, koji će biti nastavljen i u budućnosti. Fara je najavila i trodnevne seminare za edukatore u u programu prevencije trgovine ljudima, na kojem će mlađi volonteri biti bolje upoznati i edukovani, kako bi u budućnosti mogli da svoje znanje prenesu omladini- kako ne ući u lanac trgovine. Prošlog vikenda održana je edukacija za 23 nove dece. ,, Mi se u našem Crvenom krstu trudimo da stimulišemo i nagrađujemo rad naših volontera, pa smo tako i 5.decembra a sa naše mlade snage priredili žurku i na taj način obeležili Dan volontera.

Ono čime se Crveni krst Kovin ponosi jeste i letnja škola, održana po 21.put. ,,Ova škola je jedan od načina da zadržimo naše volontere, da im pomognemo da se osamostale. Mnoge organizacije nemaju mogućnost da finansiraju iz sopstvenih sredstava, uglavnom su tu neki donatori, ali eto mi smo uspeli da ove godine održimo 21. po redu letnju školu za volontere“, rekla je Fara.

Izdvojila je i učešće volontera na državnom i pokrajinskom takmičenje u pružanju prve pomoći, a ove godine podmadak Crvenog krsta osvojio je 8.mesto na državnom takmičenju.

U toku su realizacije programa humanitarnih vrednosti u Gaju i ,,Zmajevoj“ školi, kao i distribucija hrane humanitarne pomoći dobijene od Pokrajinskog sekretarijata i od dobnih rezervi.

U susret praznicima, Velinka Fara poželela je građanima kovinske opštine najpre zdravlje! Da budemo solidarni, raspoloženi i da živimo u prijatnoj atmosferi, da možemo da dajemo i poklanjamo.

NAGRAĐENI NAJBOLJI ČITAOCI U 2019.

petak, 20 decembar 2019 06:42 Objavljeno u DRUŠTVO

Biblioteka ,,Vuk Karadžić” Kovin organizovala je, 18.decembra, dodelu pohvalnica i nagrada najboljim čitaocima u 2019.god.Pohvaljeni su i nagrađeni knjigom najbolji čitaoci Biblioteke u Kovinu i ograncima biblioteke u Bavaništu, Gaju, Dubovcu, Deliblatu, Mramorku, Skorenovcu i Pločici.

Najbolji čitaoci za 2019. godinu:

Dečje odeljenje: Ines Radić (Kovin), Dunja Jovanov (Bavanište), Mihajlo Krstić (Mramorak), Snežana Obradović (Deliblato), Nikola Crnoseljanski (Gaj), Andrijana Tamburić (Dubovac), Ognjen Ilić (Pločica), Evelin Seke (Skorenovac).

Odeljenje za odrasle: Suzana Stan (Kovin), Vera Jovanov (Bavanište), Marija Naod (Mramorak), Marijana Sarafinčan (Deliblato), Jadranka Terzić (Gaj), Biljana Radovanović (Dubovac), Svetlana Žarić-Stamenković (Pločica), Ilona Kalapiš (Skorenovac).

 

Novembar mesec u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ Kovin čitalačka publika pamtiće po velikom broju književnih večeri. Svoje knjige prošlog meseca su promovisali Mirjana Bobić Mojsilović, Vesna Dedić, Miodrag Majić. Početkom decembra bila je Jelena Bačić Alimpić, a najavljeni su i susreti sa Vladom Arsićem i Vladimirom Đorđevićem.

Jelena Stojanović, direktorka Biblioteke ,,Vuk Karadžić“ Kovin, podsetila je na značajne događaje koji su održani prethodnog meseca u biblioteci. Sredinom novembra održana je tribina ,,Srpski dobrovoljački pokret u Velikom ratu (1914-1918.) Predavač je bio dr Milan Micić, istoričar, autor članaka i bogate građe o dobrovoljcima u srpskoj vojsci koji su žveli na teritoriji tadašnje Austrogarske. Kako direktorka ističe predavanje je bilo veoma zanimljivo, a publika je imala priliku da čuje nešto više o dobrovoljačkom pokretu u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na kovinsku opštinu. Na veliko oduševljenje ženske čitalačke publike, 15.novembra biblioteku je posetila spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović. Autorka je predstavila svoje romane ,,Muška azbuka“, ,,Azbuka moga srca“. Nedugo zatim kovinskoj publici predstavila se Vesna Dedić svojim novim romanom ,,Nikad nisam“. U prisustvu velikog broja posetilaca Miodrag Majić 27.novembra održao je promociju svoje knjige ,,Deca zla“. Za svoju mlađu publiku, kolektiv Biblioteke organizovao je 28.novembra druženje sa dečjim piscem Robertom Takaričem.

Bogat sadržaj očekuje posetioce i ovog meseca. Decembar mesec u biblioteci počeo je posetom Jelene Bačić Alimpić (6.decembra), a nastaviće se promocijom knjiga Vlade Arsića večeras u 19h u ogranku u Pločici. U ponedeljak 23.decembra u gradskoj biblioteci, publika će imati priliku da čuje istinutu priču skrivanu 50 godina, koju je opisao Vladimir Đorđević u svojoj knjizi ,,Krvavi Božić“.

Jelena Stojanović osvrnuvši se na ovu godinu, zaključuje da je 2019.bila veoma uspešna, a posebno izdvaja rekonstrukciju biblioteke i veća sredstva za programske sadržaje.

,,Ono što me posebno raduje jeste završetak II faze rekonstrukcije biblioteke. Zahvaljujući našem osnivaču, koji ima sluha za kulturne potrebe građana, izdvojena su veća sredstva za programske sadržaje i kupovinu knjiga“, izjavila je J. Stojanović.

U susret praznicima, Stojanović je poželela članovima biblioteke da u Novoj godini još više čitaju i posećuju književne večeri. ,,Zahvaljujemo se čitaocima na poverenju i trudićemo se da i dalje, u skladu sa mogućnostima, organizujemo susrete sa piscima uz dobre knjige“, poručila je u ime kolektiva Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin.

PLANIRANO ISKLJUČENJE STRUJE 8.DECEMBRA

petak, 06 decembar 2019 09:54 Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Kako su nas obavestili iz Elektrovojvodine u nedelju 8.decembra neće biti struje u pojedinim mestima kovinske opštine. Struje neće biti u Dubovcu, Šumarku, u mestima Velika Vrela i Beli Breg od 10h do 13h. 

 

 

radiobus 2005 - 2014

Vrh Desktop version